Ce e decontarea directă?

Decontarea directă reprezintă o clauză care poate fi achiziţionată împreună cu poliţa RCA. Aceasta presupune faptul că, după un accident rutier, proprietarul mașinii păgubite are opțiunea de a merge la propriul asigurător RCA pentru a-și recupera prejudiciu, urmând ca asigurătorul său să recupereze suma plătită de la asigurătorul şoferului vinovat.


Adăgarea clauzei presupune un preț mai mare pentru RCA. Costul suplimentar depinde de fiecare asigurator.

Avantaje decontare directă

Decontarea directă îţi oferă un avantaj foarte important: lucrezi direct cu asigurătorul tău, în care ai încredere. Astfel, în cazul în care eşti implicat într-un accident de a cărui producere nu eşti vinovat, nu mai depinzi de asigurătorul RCA al celuilalt şofer, iar reparaţia mașinii se poate face direct pe RCA-ul tău.

Condiții de folosire a decontării directe

Atenţie! Decontarea directă nu poate fi folosită pentru orice daună. Clauza de decontare directă poate fi utilizată doar în cazul accidentelor rutiere care îndeplinesc, cumulativ, condiţiile de mai jos:

1. Accidentele auto sunt produse pe teritoriul României;

2. Vehiculele implicate în accident sunt înmatriculate/înregistrate în România;

3. Prejudiciile sunt produse exclusiv vehiculelor;

4. Ambele vehicule implicate în accidentul auto au asigurare RCA valabilă la data evenimentului;

5. Nu au existat vătămari corporale.

Cu alte cuvinte, dacă eşti implicat într-un accident cu o altă maşină, nu a existat vreo persoană cu vătămări corporale şi nu eşti vinovat de producerea accidentului, ai opțiunea de a folosi clauza de decontare directă. Ţine cont, însă, că toate maşinile trebuie să fie înmatriculate în România şi să aibă poliţă RCA valabilă. Altfel, trebuie să apelezi la RCA-ul șoferului vinovat pentru a-ți repara mașina.

Cum procedez în cazul unui accident, dacă vreau să folosesc decontarea directă?

Pentru a putea folosi efectiv decontarea directă, verifică mai întâi dacă sunt întrunite condițiile de utilizare si notifică asigurătorul tău RCA cu privire la producerea accidentului în termen de 5 zile lucrătoare.

Dacă nu sunt întrunite condițiile, adresează-te direct asigurătorului vehiculului vinovat.

Dacă acestea sunt întrunite, trebuie să îi furnizezi asigurătorului tău documentele de constatare a accidentului, fie că este vorba de procesul verbal întocmit de Poliția Rutieră sau de constatarea amiabilă. Prezintă-i informaţii cu privire la cauzele şi împrejurările producerii accidentului şi celelalte documente necesare instrumentării dosarului de daună. Asigurătorul va efectua constatarea daunelor și îți va detalia pașii următori.

Reglementare legală

Legislația aplicabilă în ceea ce privește decontarea directă este Legea 132 din 31 mai 2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie, precum și Norma Autorității de Supraveghere Financiară Nr. 20/2017.